Mutaties voor grootboekrekening
  Menu - Financieel - Grootboek - Informatie - Grootboekinformatie - Dubbelklik op regel
  Menu - Financieel - Boekingsprogramma - Knop [Historie] of [Alt+R] / [Alt+T]

Alle mutaties per grootboekrekening - Het grootboekkaartje
  • Wat zie ik in dit scherm?
    Elke periode heeft in dit scherm een eigen scherm. Klik op een periode om de boekingen in die periode weer te geven.
    Op het tabblad "Alles" worden de boekingsregels van alle periodes van het geselecteerde jaar getoond.
  • Dit scherm staat ook bekend als "het grootboekkaartje".
  • Tabblad van periode 0
    Op het tabblad van periode 0 wordt een uitsplitsing getoond van de jaaraansluitingsboekingen op de geselecteerde grootboekrekening. De verschillende regels ontstaan als er op verschillende kostenplaatsen en/of kostendragers is geboekt in het voorgaande jaar.
  • Boekingen wijzigen
    Iedere regel die u ziet is een weergave van een boeking van een factuur, betaling of boeking. U kunt direct doorstarten naar het Boekingsprogramma om de regel te wijzigen. Klik daartoe op het icoontje voor de betreffende regel.
  • Direct doorstarten naar periodetotalen
    Als u de periodetotalen van de grootboekrekening wilt raadplegen, toets dan [Alt+P] om direct de periodetotalen te tonen.
  • Sneltoetsen om snel naar de volgende periode met boekingen te gaan
    Met de [Ctrl+PgUp] en [Ctrl+Pgdwn] of [TAB] en [shift-TAB] toetsen kunt u "bladeren"door de periodes waarin geboekt is.

Mutaties voor grootboekrekening
  • [Terug]
    Druk op [Terug] of toets [Esc] om terug te gaan naar het vorige scherm (het overzicht van grootboekrekeningen of naar het Boekingsprogramma).
  • Mutaties voor nr - zksl
    Het nummer en de zoeksleutel van de geselecteerde grootboekrekening worden hier weergegeven.
  • [ |< ] [ < ] [ > ] [ >| ]
    Gebruik deze knoppen om naar de eerste, de vorige, de volgende of de laatste grootvoekrekening te gaan
  • [Dossier]
    Druk op de knop [Dossier] om het scherm Digitaal dossier van de boekingsregel te tonen. Daarin kunnen documenten aan de geselecteerde boekingsregel gekoppeld worden en eerder gekoppelde documenten geraadpleegd, gewijzigd of verwijderd worden.
  • Periode
    In dit scherm kunnen van de geselecteerde grootboekrekening alle boekingen per periode per jaar getoond. worden door op de knop [Alles] te klikken. Denk er daarbij om dat op sommige grootboekrekeningen erg veel regels in een jaar kunnen staan. U kunt de boekingen ook per periode raadplegen. De periodes waarin geboekt is op deze grootboekrekening zijn herkenbaar aan de rode of groene kleur van de periode knop. Periodes zonder boekingen blijven grijs.
    • Controle door de accountant per grootboekrekening per periode
      Als de module Uitwerken kolommenbalans is geregistreerd in het pakket iMUIS, dan kunt u hier per grootboekrekening zien welke periodes gecontroleerd zijn door de accountant. Voor nog niet gecontroleerde periodes wordt het periodenummer rood gekleurd, voor gecontroleerde periodes wordt het periodenummer groen gekleurd.
  • Jaar
    Selecteer het gewenste jaar. Het scherm wordt nu geschoond.  Klik op [Toepassen] of op het tabblad van uw keuze om de grootboek mutaties van de geselecteerde periode op het scherm te tonen.
  • [Toepassen]
    Druk op [Toepassen] of toets [F5] als u het jaar gewijzigd hebt.
  • Sorteren & Volgorde
    Om snel een regel te zoeken klikt u op een kolomnaam met <>. Het overzicht wordt dan automatisch gesorteerd van laag naar hoog volgens de geselecteerde kolom. De mutaties kunnen op deze manier ook gesorteerd worden op omschrijving.
Overzicht van mutaties
  • Doorstarten naar programma Boeken
    Deze optie is NIET beschikbaar als u de grootboekinformatie hebt opgeroepen vanuit het Boekingsprogramma, of als u alleen de module Kijkfunctie heeft.
    Als u een regel wilt wijzigen of verwijderen, dan kunt u de regel doorstarten in het Boekingsprogramma. Dubbelklik daartoe op de betreffende regel. Het Boekingsprogramma wordt geopend met de betreffende regel geselecteerd.
    Er verschijnt een knop linksboven in het scherm waarmee u terug kunt keren naar het grootboekkaartje.
  • Document gekoppeld aan boekingsregel
    De module Digitaal dossier moet geregistreerd zijn om documenten te kunnen scannen en aan regels te koppelen
    Aan regels met een paperclip is, in het programma Verwerk documenten, een gescand document gekoppeld.
  • Valuta, Periode, Dagboek, Regel, Relatie, Factuur, Bedrag, Datum, Boekstuk en Tegenrekening
    Gebruik de knop [Kolom tonen] om meer of minder kolommen van de grootboek mutatie regels weer te geven
    De overige velden van de grootboekmutatie geven de informatie weer zoals deze is vastgelegd tijdens het opboeken van de boekingsregels. Kijk per regel onderin het scherm voor nog meer velden en bijvoorbeeld de debiteur-crediteur zoeksleutel.
Navigatie
  • [Begin], [Vorige], [Volgende] en [Einde]
    Gebruik deze knoppen om door de beschikbare regels te bladeren als er meer regels zijn dan op uw scherm passen.
    • [Begin] gaat naar de eerste regel van dit jaar (en deze periode)
    • [Vorige] gaat naar het vorige blok regels van dit jaar (en deze periode)
    • [Volgende] gaat naar het volgende blok regels van dit jaar (en deze periode)
    • [Eind] gaat naar de laatste regel van dit dagboek in dit jaar (en deze periode)
Knoppen
  • [Wijzig geselecteerde boekingen]
    De mutaties die nu op het scherm staan kunnen gewijzigd, verplaatst, gekopieerd, tegengeboekt of verwijderd worden.
    Dialoogvenster Wijzig geselecteerde boekingen
  • [Toon uitsplitsing]
    Deze knop wordt alleen actief als een mutatie van de splitsrekening van de administratie is geselecteerd
    Selecteer een regel en druk op de knp [Toon uitsplitsing] om de volledige uitsplitsing (waar de geselecteerde regel onderdeel van uitmaakt) te tonen.
  • [Historische mutaties grootboek  [Ctrl+P] ]
    Druk op deze knop om het rapport Historische mutaties af te drukken. De vragendialoog wordt getoond, waarin u kunt aangeven hoe het rapport afgedrukt moet worden.
  • [Periodetotalen]
    Druk op de knop [Periodetotalen] of toets [Alt+P] om de periodetotalen van de geselecteerde grootboekrekening te raadplegen.

Detaillering van de boekingsregel
  • Omschrijving, Debiteur, Crediteur etc.
    De velden Omschrijving, Debiteur, Crediteur, Tegenrekening, Kostenplaats, Kostendrager, BTW-code, BTW (bedrag), BTWGewijzigd, Beoordelingscode, Creditnota en Opmerking van de grootboekmutatie (boekingsregel) worden hier ter informatie getoond. U kunt deze velden hier niet wijzigen. Om een boekingsregel te wijzigen kunt u op voor de regel klikken.