Aanmaning instellingen
  Menu - Financieel - Debiteuren - Aanmaningen - Aanmaning instellingen

Voorwaarden om met aanmaningen te kunnen werken
  • Voorwaarden en instellingen voor aanmaningen in KING Finance
  • Toegangsrechten tot de aanmaning instellingen
    Menu - Beheer - Gebruikersbeheer - Gebruikersbeheer - dubbelklik Gebruiker - kies [Menurechten] - kies [Programma's] - map Aanmaningen - optie Aanmaningen instellingen
    In het programma Gebruikersbeheer kunt u per gebruiker aangeven of deze toegang heeft tot de aanmaning instellingen.

Mogelijkheden
  • Aanmaning teksten en vertaling
    In dit scherm kunt u de teksten, die op de aanmaning afgedrukt worden, raadplegen en wijzigen. KING Finance kent drie niveaus qua aanmaningen oplopend van vriendelijk tot dwingend. Hiervoor zijn standaard teksten beschikbaar in drie talen, Nederlands, Engels en Duits. De vertaling wordt getoond als u bij een van de onderdelen op [Wijzigen] klikt.
  • Buitenlandse debiteuren aanmanen
    Als u een buitenlandse debiteur aanmaant en er geen vertaling in de voorkeurstaal van de debiteur beschikbaar is, dan wordt de tekst in het Engels afgedrukt.
  • Tekst van aanmaning wijzigen na bepaald aantal verstuurde aanmaningen
    KING Finance houdt bij hoeveel keer een aanmaning afgedrukt/verstuurd is een factuur. Dit gegeven wordt gebruikt om de aanmaning te laten variëren. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de eerste aanmaning een tekst met een vriendelijk karakter gebruiken, voor de tweede aanmaning een wat dringender tekst en voor de derde een tekst waarin de deurwaarder vermeld wordt. Dit aantal is handmatig aan te passen via de openstaande post van de betreffende debiteur. Tevens kan per debiteur worden aangegeven of een debiteur aangemaand mag worden.
  • Layout van de aanmaning instellen
    Klik hier voor uitleg over het aanpassen van de layout van de aanmaning.
  • Deze instellingen importeren, exporteren of kopiëren van/naar andere administratie
    De instellingen in dit scherm kunnen geïmporteerd , geëxporteerd en gekopieerd worden naar andere administraties.

Schermbeschrijving Aanmaning standaard instellingen
  • Aanhef
    Vul hier de aanhef in, die boven de aanmaning wordt afgedrukt (bijvoorbeeld: Geachte heer/mevrouw).
    • Klik op [Wijzigen] om de aanheftekst en de vertaling van de aanheftekst te wijzigen.
Aanmaning tekst 1, 2 en 3
  • Label
    Het aanmaning label kan bovenaan de aanmaning worden afgedrukt. Gebruik het label om een tekst als "Herinnering" of "Aanmaning" vetgedrukt bovenaan de aanmaning af te drukken.
    • Klik op [Wijzigen] om het aanmaning label en de vertaling van het aanmaning label te wijzigen.
  • Tekst
    De tekst die afgedrukt wordt in de standaard aanmaningsbrief.
    • Klik op [Wijzigen] om de aanmaning tekst en de vertaling van de aanmaning tekst te wijzigen.
  • Vanaf aantal keren gemaand
    Vul hier in vanaf welke aanmaning deze tekst gebruikt moet worden. Klik op de pijltjes om het aantal te verhogen of te verlagen.
Overige aanmaning instellingen
  • Aanmaning voorkeur
    Deze instelling wordt toegepast bij: Openstaande facturen debiteur
    Maak hier de keuze of bij aanmaningen vanuit het scherm Openstaande facturen debiteur alle facturen, alleen geselecteerde facturen of een enkele factuur wordt gemaand.
  • Rentepercentage
    Dit percentage wordt ter informatie getoond in de debiteur informatie en op de vragendialoog van het rapport Aanmaning
    De waarde in dit veld wordt automatisch opgeslagen en de volgende keer opnieuw gebruikt

U kunt rente in rekening brengen aan debiteuren, die hun facturen niet op tijd betaald hebben. De berekening van het bedrag zal gebeuren aan de hand van het aantal overschrijdingsdagen ten opzichte van de vervaldatum van een factuur. Het berekende rentebedrag wordt op de aanmaning afgedrukt en meegenomen in het totale bedrag dat de debiteur verschuldigd is.
    • Decimalen
      Het rentepercentage kan in decimalen opgegeven worden.
    • Stoppen met rente berekenen
      Het hier ingevoerde percentage wordt automatisch bewaard en de volgende keer dat u aanmaningen afdrukt weer gebruikt. Vul in dit veld 0 in om de berekening van rente op aanmaningen uit te schakelen.
    • Hoe wordt de rente berekend?
      Per openstaande post wordt de volgende berekening toegepast :
      (aantal vervallen dagen/365 dagen per jaar)*vervallen factuurbedrag*percentage rente
      • Voorbeeld renteberekening
        Als het openstaand saldo van een post 365,- is en deze staat 30 dagen open (sinds de vervaldatum of factuurdatum), dan is de berekening te betalen rente bij een rentepercentage van 8% : ( 30 dagen / 365 dagen per jaar) *  365,- * 8%.
  • Administratiekosten
    De opgegeven administratiekosten wordt ter informatie getoond in de debiteur informatie en op de vragendialoog van het rapport Aanmaning
    De waarde in dit veld wordt automatisch opgeslagen en de volgende keer opnieuw gebruikt

Indien u administratiekosten per aanmaning in rekening brengt, dan dient u het bedrag hier in te vullen. Het bedrag wordt automatisch opgeteld bij het totaalbedrag van de aanmaning. Indien de aanmaning een debiteur met vreemde valuta betreft, dan wordt het bedrag dat u hier invult, van de standaard valuta naar de betreffende valuta omgerekend.

Stoppen met administratiekosten berekenen
    Vul in dit veld 0,00 in als u geen administratiekosten in rekening brengt.

NB De administratiekosten worden niet automatisch geboekt in KING Finance.

• Dagen tussen aanmaningen
    Het opgegeven aantaldagen in de vragendialoog van het rapport Aanmaning
    De waarde in dit veld wordt automatisch opgeslagen en de volgende keer opnieuw gebruikt

Indien u regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks, aanmaningen wilt draaien maar u wilt niet dat dan een debiteur meerdere aanmaningen achter elkaar krijgt, dan kunt u hier aangeven hoeveel dagen er minimaal tussen twee aanmaningen moet liggen.
    • Stoppen Dagen tussen aanmaningen
      Vul in dit veld 0 in als u zelf de frequentie van de aanmaningen wilt bepalen.
      NB Via debiteur informatie kunnen de aanmaningen per debiteur worden altijd afgedrukt.
  • Minimum aanmaan saldo
    Openstaande posten worden aangemaand als het openstaande bedrag gelijk of hoger is dan het hier opgegeven minimum bedrag.
    Vul hier 0,00 in om alle openstaande posten aan te manen.
knoppen
  • [Opslaan]
    Druk op [Opslaan] om de wijzigingen in dit scherm op te slaan.
    Drukk (rechtsboven) op [Sluiten] of toets [Esc] om dit scherm te veralten zonder eventueel gewijzigde instellingen op te slaan.
  • [Aanmaning layout]
    Druk op de knop [Aanmaning layout] om de layout van de aanmaning te kunnen raadplegen of aan te passen.
  • [E-mail instellingen]
    Druk op de knop [E-mail instellingen] om naar het instellen van de e-mail van de aanmaning te gaan.